2015. február 12., csütörtök

A Kitaibelia cikkei az idei évtől DOI-val jelennek meg

Azzal párhuzamosan, ahogy a tudományos cikkek közlése a papír alapú folyóiratoktól egyre inkább a gyorsabb és olcsóbb online megjelenés felé tolódik el, megjelent az igény arra, hogy a növekvő számú digitális objektumok azonositó számmal legyenek ellátva. E célból jött létre a DOI (Digital Object Identifier azaz digitális objektumok azonosítója).
A DOI az International DOI Foundation (IDF) azaz Nemzetközi DOI Alapítvány bejegyzett védjegye, amely lehetővé teszi, hogy „szellemi termékeket digitális hálózatokon állandóan azonosítani lehessen, és a rájuk vonatkozó kurrens adatokat el lehessen érni”.
A Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék kiadásában, az idei évtől kezdve az MTA DAB Botanikai Munkabizottság támogatásával megjelenő Kitaibelia folyóirat cikkei ezévtől DOI-val lesznek ellátva. A DOI minden Kitaibelia-cikk esetében ugyanazzal a karaktersorral fog kezdődni (DOI: 10.17542/kit.) majd ezt követi az évfolyamot jelző szám és azután (egy pontot követően) az adott cikk kezdő oldalszáma az adott évfolyamon belül.
Mindezek alapján az idei első szám első cikkének DOI-ja a következőképpen fog kinézni: DOI: 10.17542/kit.20.3
A DOI használatának több előnye is lesz az olvasók és szerzők számára. Egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárával (mint a DOI szolgáltatójával) megkötött szerződés értelmében a Kitaibelia cikkei feltöltésre kerülnek az MTA REAL repozitóriumba (ezáltal is biztosítva a cikkek elérhetőségét, ha a folyóirat honlapja elérhetetlenné válna). Másrészt az irodalomjegyzékében szereplő, CrossRef DOI-val rendelkező cikkekre link fog mutatni a cikkek online verziójában. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy internet-kapcsolattal rendelkező számítógépen böngészi a folyóirat letöltött pdf-formátumú cikkeit, akkor az egyes irodalmakra rákattintva közvetlenül és gyorsan eljuthat a hivatkozott forráshoz és nem kell keresgélnie.) Azok a szerzők akik számára fontos, hogy cikkeik bekerüljenek a Magyar Tudományos Művek Tárába, bizonyára örömmel veszik, hogy a Kitaibelia-ban ezután megjelenő cikkeik feltöltésével nem kell bajlódniuk, mert ezt hivatalból el fogjuk végezni.
Reméljük, hogy a DOI bevezetése is hozzájárul ahhoz, hogy a Kitaibelia vonzó legyen a Pannon térségben dolgozó botanikusok számára, hogy cikkeiket itt tegyék közzé, ugyanakkor pedig az Olvasók megelégedésére is fog szolgálni.

Molnár V. Attila & Takács Attila (szerkesztők)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése